6 lucruri importante despre atitudinea pozitivă

6 lucruri importante despre atitudinea pozitivă

Ce înseamnă să ai o atitudine pozitivă?

Ca să înţelegem ce înseamnă o atitudine pozitivă, este bine să clarificăm ce înseamnă atitudinea. Atitudinea, conform specialiştilor în psihologie, este poziţia internă pe care o adoptăm faţă de o situaţie socială sau faţă de o persoană şi ea este cea care determină modul în care vom răspunde sau acţiona. Astfel, putem distinge atitudinea faţă de sine şi atitudinea faţă de societate. Atitudinea pozitivă semnifică o poziţie optimist-realistă, atât faţă de propria persoană, cât şi faţă de ceilalţi.

Cât de importantă este atitudinea pozitivă în relaţia cu noi înşine şi în relaţiile cu ceilalţi?

Atitudinea faţă de sine reflectă caracteristicile imaginii de sine. Dacă ai o imagine de sine bună atunci şi atitudinea ta faţă de tine va fi pozitivă. Atitudinea este „reprezentantul” sinelui nostru, rădăcinile sale sunt interioare, însă rezultatul sau este exterior. Ea poate fi cel mai bun prieten al nostru sau cel mai aprig duşman. Dacă ne formăm o atitudine deschisă, binevoitoare şi reuşim să observăm şi să evidenţiem aspectele pozitive ale vieţii, oamenii se vor simţi atraşi de noi şi vom reuşi să punem bazele unei relaţii. Cine îşi doreşte să stea în preajma unei persoane cu o atitudine posomorâtă şi pesimistă?

Cum poţi ajunge să ai o atitudine pozitivă?

Atitudinea necesită o permanentă ajustare, este bine să lucrăm la ea tot timpul. Iată doar câteva modalităţi pentru a ne însuşi şi menţine o atitudine pozitivă:

  • să ne cultivăm o vorbire interioară pozitivă;
  • să schimbăm gândurile negative;
  • să învăţăm să identificăm aspectele pozitive ale vieţii;
  • să fim recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa noastră;
  • să ne odihnim mai mult;
  • să facem exerciţii fizice regulat;
  • să facem complimente şi să fim politicoşi;
  • să ne dezvoltăm simţul umorului şi să râdem cât mai mult.

Cum te poate ajuta o atitudine pozitivă să treci peste aspectele mai puţin plăcute ale vieţii?

Zilnic suntem influenţaţi de lucruri negative care provin din diverse surse. Pentru a putea face fata putem exersa astfel încât să descoperim lucrurile bune din noi şi ceilalţi. În orice „problemă” există şi lucruri bune. Ce ar fi dacă am transforma o „problemă” într-o „binecuvântare”? Atitudinea şi nu realizările este cea care ne aduce fericirea. Şi să nu uităm că o atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potenţialul.

Care sunt riscurile la care te expui dacă ai o atitudine negativă?

Atunci când avem o atitudine negativă, avem o imagine distorsionată asupra vieţii. Tendinţa este să observăm şi să reliefăm aspectele negative şi cu cât ne concentrăm mai mult asupra lor, cu atât descoperim mai multe. Formăm un cerc vicios. Această atitudine se va reflecta atât asupra noastră, cât şi asupra relaţiilor cu ceilalţi (familie, prieteni), iar atitudinea faţă de ceilalţi determina atitudinea celorlalţi faţă de noi. Şi uite aşa întărim şi mai mult acest cerc vicios care nu ne aduce deloc beneficii.

Care sunt factorii care influenţează atitudinea unei persoane?

Atitudinea nu este altceva decât obişnuinţe ale gândirii, iar obişnuinţele se pot dobândi. O acţiune repetată devine o atitudine realizată. Factorii care ne pot influenţa atitudinea sunt, în primul rând, propriile noastre convingeri despre sine şi ceilalţi, familia, mediul în care ne desfăşurăm activitatea (serviciu, şcoală), cercul de prieteni şi, nu în ultimul rând, ceea ce citim şi ascultăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *